Història

L’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró neix legalment el 26 de maig de l’any 2000, tot i que l’acta fundacional és del 5 de febrer d’aquell mateix any.

La constitució legal, doncs, és molt recent, encara que la nostra història com a agrupació d’artistes arranca de ben lluny.

Abans però de referir-nos a la nostra trajectòria com a Associació cadria una breu reflexió filosòfica:

Per què un conjunt d’artistes, professionals o no, decideix associar-se, i per què amb aquest nom?

Per què una associació

El primer per què, en el món globalitzat d’avui, pretén satisfer les necessitats individuals, que si en singular són difícils d’assolir, en col·lectivitat milloren les oportunitats per aconseguir-les.

Portem ja més d’una dècada realitzant activitats que tenen a veure amb aquest fons que ens impulsa a associar-nos: compartir.

Gaudint en comú de les nostres aficions i inquietuts artístiques pretenem arribar a la societat fins a punts en que l’esforç individual no hi abasta. I així, aplegant esforços, disposem avui de diversos mitjans que ens permeten comunicar aquestes experiències personals i i compartir-les entre tots.

Per què Sant Lluc

El nom ens ve d’antic. Com molts ja sabreu, aquest sant és invocat com a patró dels artistes i artesans des de fa molts segles.

Des de mitjans del segle passat, concretament des de l’any 1946, a la nostra ciutat un grup d’artistes liderats pels germans Jaume i Jordi Arenas, Jordi Puiggalí, Manuel Cuyàs, Marià Ribas, Marc Zaragoza i d’altres, varen convocar una primera mostra col·lectiva d’arts plàstiques, en un intent de fer un balanç artístic en plena postguerra i fora dels corrents oficials del règim franquista.

Aquests pioners i tots els convocats van fer aquesta primera exposició per cel.lebrar la festa del seu sant patró: Sant Lluc.

En els primers temps ho feren sota el nom de Asociación San Lucas, però unes vuit edicions més tard ja constaren com a Agrupació Sant Lluc.

I sota aquest nom i havent canviat varies vegades de Junta o Comissió Organitzadora, que s’anava rellevant, s’ha anat celebrant aquesta exposició anyal, sense fallar quasi bé mai, coincidint amb la tardor i amb la festa gremial, sota l’advocació del referit sant.

L’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró

La necessitat de tenir caràcter legal i personalitat jurídica ens ha portat a tornar al títol original dels fundadors ampliat, per imperatius registrals, amb l’afegit de per l’Art Mataró i donar-nos d’alta amb tots els requisits indispensables per poder ser reconeguts oficialment.

I amb aquest recorregut i argument tanquem el cercle Asociación-Agrupació-Associació, tot dient que ens sentim tan orgullosos dels nostres predecessors com segurs de poder alçar més el vol, en la mesura de les nostres possibilitats i de la voluntat de tots i cadascun dels socis que avui formen part de l’Associació.